BÄ°LGÄ°LER:
Bebek Ä°zlem
Aşı Uygulamaları
Gebe Takibi
Aile Planlaması
Laboratuvar
Raporlar




  • email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • HÄ°ZMET STANDARTLARI TABLOSU

    Hizmet Standartları Tablosu İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > 3 Mart Dünya Kulak ve Ä°ÅŸitme Günü [Geri]   
3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü


T.C SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Halk SaÄŸlığı Kuurmu BaÅŸkanlığının “3 Mart Dünya Kulak ve Ä°ÅŸitme Günü” ile ilgili açıklaması:
Ä°ÅŸitme kayıpları, çocuÄŸun sesleri oluÅŸturarak konuÅŸmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. EÄŸer iÅŸitme kaybı vaktinde teÅŸhis edilmez ve rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa, çocukların psikolojik ve sosyal geliÅŸmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eÄŸitim ve sosyal uyum açısından, yaÅŸ ve zekaca eÅŸitleri olan çocuklardan geri kalırlar. Bu durumda da, çocuk, sadece "iÅŸitme kaybı olan bir insan" olmaktan çıkar ve "psikolojik sorunları olan, sosyal hayat ile uyumsuz bir engelli" haline gelir. Yapılan araÅŸtırmalar iÅŸitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin "yeni doÄŸan dönemi" olduÄŸunu ortaya koymaktadır. DoÄŸduktan sonra en geç altı ay içinde iÅŸitme engeli teÅŸhisi konan ve iÅŸitme cihazı uygulanıp özel eÄŸitime alınan bebeklerin konuÅŸma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyede geliÅŸebilir. Ä°ÅŸitme engeli ile doÄŸan, bu engeli fark edilmeyen bebeÄŸin dil geliÅŸimi durur ve bununla birlikte zihinsel, sosyal ve ruhsal geliÅŸimi yavaÅŸlar.
isitme kulakYenidoÄŸan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede iÅŸitme kaybı ile doÄŸmaktadır. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu sıklık % 6’ya çıkmaktadır. Buna göre ülkemizde yıllık 1800 yenidoÄŸanın cerrahi müdahaleden fayda görecek iÅŸitme kaybı ile doÄŸduÄŸu, ancak bunların erken ve zamanında tespiti konusunda sorunlar yaÅŸandığı belirlenmiÅŸtir.
Ä°ÅŸitme engeli ile doÄŸan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile iÅŸitme taramasının yapılması, kesin teÅŸhis, iÅŸitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmasını yapmak üzere; Ülkemizde YenidoÄŸan Ä°ÅŸitme Tarama Programı baÅŸlatılmış olup 2008 yılından itibaren de tüm illerimizde uygulanmaya baÅŸlanmıştır.
Bu program kapsamında, 81 ilimizin kamu, üniversite ve özel hastanelerinin yer aldığı 913 tarama merkezimizde iÅŸitme taraması programı uygulanmaktadır.
Hedefimiz; 81 ilde doÄŸumun gerçekleÅŸtiÄŸi tüm hastanelerimizde, doÄŸan her yenidoÄŸana, iÅŸitme taraması testlerini daha taburcu olmadan, aynı hastanede uygulayabilmek, ilk 1 ayda tarama testlerini tamamlamak, ilk 3 ayda iÅŸitme kayıplı bebeklerin tanılarını koyabilmek ve 6 ayda da iÅŸitme kaybı tanısı almış cihaz ihtiyacı olan bebeklerimizin cihazlanmalarını ve rehabilitasyonlarını saÄŸlayarak topluma saÄŸlıklı bireyler kazandırmaktır.
SaÄŸlık Bakanlığımız tarafından 2014 yılında Okul Çağı Çocuklarda Ä°ÅŸitme Tarama Programı baÅŸlatılması için çalışmalar yürütülmekte ve bu programla okul çağında sık rastlanan iÅŸitme ile ilgili hastalıklarda erken tanı ve tedavi ile oluÅŸabilecek sorunların en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır.
Kaynak:T.C SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Halk SaÄŸlığı Kurumu
5/Mart/2014