BÄ°LGÄ°LER:
Bebek Ä°zlem
Aşı Uygulamaları
Gebe Takibi
Aile Planlaması
Laboratuvar
Raporlar




  • email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • HÄ°ZMET STANDARTLARI TABLOSU

    Hizmet Standartları Tablosu İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Okullar Açılıyor [Geri]   
Okullar Açılıyor


Okullar açılıyor / SaÄŸlıklı Beslenelim Hareket Edelim

Okul çağı, büyüme ve geliÅŸmenin en hızlı olduÄŸu ve yaÅŸam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluÅŸtuÄŸu çok önemli bir dönemdir.

ÖÄŸrencilerin iyi bir ÅŸekilde büyüme ve geliÅŸmelerinin yanında okul baÅŸarısı da saÄŸlıklı beslenme ile ilgili önemli bir husustur. Yetersiz ve dengesiz beslenen öÄŸrencilerin;

· Dikkat sürelerinin kısalmakta,

· Algılamaları azalmakta,

· ÖÄŸrenmede güçlük ve davranış bozuklukları geliÅŸmekte,

· Okulda devamsızlık süreleri uzamakta,

· Okul baÅŸarıları düÅŸmektedir.

08 Eyl 2017

Okul Çağı Çocukları Ä°çin SaÄŸlıklı Beslenme Önerileri

· SaÄŸlıklı beslenme için aÅŸağıda belirtilen “temel besin grupları”nda bulunan besinlerden öÄŸünlerinizde yeterli miktarda ve dengeli bir ÅŸekilde tüketilmesi gereklidir.

BeÅŸ besin grubu ve içerdikleri besinler aÅŸağıdaki gibidir:

· Süt ve ürünleri: Süt, yoÄŸurt, peynir, kefir, dondurma vb. içerir.

· Et ve ürünleri, yumurta ve kuru baklagiller ile sert kabuklu yemiÅŸler/ yaÄŸlı tohumlar: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemiÅŸler/yaÄŸlı tohumlar yer alır.

· Sebzeler: Taze ve kuru sebze

· Meyveler: Taze ve kuru meyveleri içerir.

· Ekmek ve tahıllar: Ekmek, makarna, eriÅŸte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa, pirinç ve kahvaltılık gevrekleri içerir.

· En önemli öÄŸün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne baÅŸlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığında veya uzun süreli açlıklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baÅŸ aÄŸrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile baÅŸlamak okul baÅŸarısının artmasında son derece önemlidir.

· Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ana ve ara öÄŸünleri tüketmeniz ile mümkündür. Bu nedenle, öÄŸün atlanmamalıdır. Günlük tüketeceÄŸiniz besinlerin 3 ana, 2 ara öÄŸünde alınması en uygun olanıdır.

· Okulda ya da evde dinlenirken, ders çalışırken ara öÄŸün ve atıştırmalarda tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir. SaÄŸlıklı besinler tercih edilmelidir. ÖrneÄŸin; ÅŸeker ve ÅŸekerli yiyecek ve içecekler, cips, kolalı ve gazlı içecekler yerine süt, yoÄŸurt, ayran, sütlü tatlılar, tam tahıllı ekmek arası peynir, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kuru meyve veya ceviz, fındık, badem gibi yaÄŸlı tohumları hatta kavrulmamış olarak tüketmeyi tercih edilmesi yararlı olacaktır.

· Okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alınan besinlerin seçerken benzer dikkat gösterilmelidir.

· Ambalajlı tüm yiyecek ve içecekleri satın alırken etiket bilgisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izninin bulunmasına,

· Son kullanım tarihinin geçmemiÅŸ olmasına,

· Ambalajsız satılan tost, simit, poÄŸaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir ÅŸekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir.

· Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz deÄŸildir. Ayrıca, uygun koÅŸullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin satın alınmamalıdır.

· Vücudunuzun düzenli çalışması, tükettiÄŸiniz besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, fiziksel, zihinsel ve duygusal geliÅŸiminize katkı saÄŸlaması açısından günde 60 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.

· Anne baba ve öÄŸretmenler çocukların büyüme ve geliÅŸmelerini izleme ve saÄŸlıklı beslenme davranışları geliÅŸtirmeleriyle yakından ilgilenerek kendi beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarınız ile onlara örnek olmalıdırlar.

· Çocukların; sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmelerini teÅŸvik edilmeli, okul spor kulüp aktivitelerini arttırılmalıdır.

· Günlük ev iÅŸlerine yardımcı olmaları vb saÄŸlanarak gün içerisinde hareketlerini arttırmalarına yardımcı olunmalıdır.

· SaÄŸlıklı yaÅŸam için çocuklara el yıkama ve diÅŸ fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Kirli eller, basit bir soÄŸuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir.

· Özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince eller, sabun ile iyice ovuÅŸturarak yıkanmalıdır.

Eylül/2017

Kaynak:THSK